De forbandede følelser

29. december 2022

De styre os, kontrollere os, ødelægger vores relationer, og kan i nogle tilfælde også tage livet af os.

De forbudte følelser dem er der mange af, de pæne ordenlige velformulerede veluddannede mennesker de har dem også. Og nogle gange kan et menneske ikke holde til mere, der går hul på alt det undertrykte, alt det de har holdt nede, gemt væk siden de var helt små. Et menneske går amok, smadre sin kone, en anden røver en bank, en tredje tager livet af sig selv. Og så er der dem der blive taget i at have drukket i skjul, spillet, været utro, løjet om sin identitet og sådan kunne det forsætte.

Folk bliver chokerede når de oplever og ser noget der ikke passer ind i deres verdens billede. Sådan kan man da ikke opføre sig, jeg troede hun var klorere hvor er han dum hvor er hun naiv, hvad bilder de sig ind, de skulle skamme sig nasserøve pralerøv, tror han er noget, folk skælder og skammer ud, peger fingre og til tider bliver de kendte hængt ud i medierne når de "bliver afsløret" så er der virkelig noget at snakke om, alligevel påstår langt de fleste at de i hvert fald ikke dømmer andre.

Helt ærligt vi er bare mennesker, hvad er det vi prøver at leve op til, hvorfor er vi så skide bange for ikke at være gode nok, og hvad er det der er så provokerende for os når VI vurdere at de andre ikke er gode nok, vi kan nærmest skamme os på deres vegne, blive flove eller grimme os, vi mærker det helt ind i knoglerne.

Vi gemmer os og vores historier, så andre ikke ser hvem vi virkelig er, tænk hvis vi blev afsløret. Vi holder fast i os selv med en vanvittig kontrol, blot for at holde sammen på os. Og det gør vi, fordi vi har set andre gøre det, i de første mange år kopiere vi adfærd, vi syntes det de andre syntes, vi gør som de andre gør, det gælder fysisk psykisk og mentalt, det er uden for vores kontrol, ren påvirkning.

Manner jeg kender mange mennesker inklusiv mig selv som har levet eller lever i skyggen af sig selv. Hold nu kæft hvor har jeg peget fingre af mange gennem livet, men det var af ren misundelse, jeg ville så gerne have det de havde, kunne det de kunne, men dengang var det alt for svært at rumme, at erkende så jeg pegede fingre i stedet, i mit hoved tænkte jeg, du skal ikke tro du er noget. Men hold op det gjorde ondt inden i, jeg blev ked af det. Det vidste jeg ikke dengang, for jeg var alt for hård og fordømmende over for mig, jeg var kold og lukket, det var jeg for at passe på mig selv.

Jeg havde fået så mange knops, for jeg var opvokset med to mennesker som var min mor og far, de havde begge haft dybt traumatiske liv, som de ikke talte om, ikke fik hjælp til. de overlevede, og jeg er ikke i tvivl om at de gjorde deres bedste, ud fra den bevidsthed de havde.

De forsatte med deres indgroede mønstre, samme adfærd, og det var ikke bare usundt for mig, det var direkte skadeligt. Men tilbage til det, dette indlæg handler om, mine forældre viste ikke hvem de var, de vidste det ingen gang selv, de havde taget så meget afstand fra deres oprindelige jeg, og levede i fornægtelse skam og pinlighed over dem selv.

Og det gjorde jeg så også i meget lang tid i dette liv. For jeg gjorde ligesom dem, det havde jeg lært, men jeg blev ældre og vågnede, og besluttede mig for at lære noget andet.

Og jeg lærer stadig, jeg opdager stadig mønstre, adfærd og skygger. Jeg finder stadig nyt potentiale, gamle drømme, møder dele af mig selv jeg ikke har set eller mærket i 52 år. Det er ret vildt, men sikke en vidunderlig følelse af at turde, eller vælge at stå i mit eget lys, sige nej, sætte grænser, og ikke bare pege med, eller følge med flokken, eller strømmen om du vil.

Men at have min egen mening, mine egne ord at udtrykke mig med uden at være bange for hvad andre syntes, det er virkelig dejligt. De må gerne pege fingre de må gerne kritisere eller ikke kunne lide det jeg skriver eller siger, de må gerne have deres mening jeg bliver i min ro. Det har været en lang vej hertil, og den er absolut ikke slut i nu.

Kristinna Esset

Kristinna Thanh Esset

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram